| Εκτύπωση |

Η Μεσογειακή Διατροφή, μια από τις πλέον διαδεδομένες δίαιτες σε όλο τον κόσμο βασίζεται στην κατανάλωση ελαιολάδου ως κύρια πηγή λιπαρών. Μόλις τα τελευταία 50 χρόνια έρευνες που έγιναν σε μέρη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης και της νοτίου Ιταλίας, απέδειξαν ότι το Μεσογειακό μοντέλο διατροφής είναι υπεύθυνο για την μακροβιότητα των κατοίκων και την απουσία νοσημάτων όπως οι παθήσεις του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος.

Η Μεσογειακή Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, βασίζεται στην κατανάλωση υγιεινών για τον οργανισμό, φυτικών τροφών. Τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια και τα φρούτα είναι τα κύρια συστατικά της, ενώ οι τροφές ζωικής προέλευσης, καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερο το ωμό, χρησιμοποιείται στις σαλάτες και πάντα στο τέλος του μαγειρέματος. Τέλος, στο μοντέλο αυτό της διατροφής, συνηθίζεται η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κόκκινου κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

φρέσκα φρούτα, λαχανικά σε ποικιλία και αφθονία, πολλές φορές την εβδομάδα
ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λιπαρών
όσπρια, άφθονο ψωμί, ζυμαρικά και
άλλες αμυλώδεις τροφές, όπως ρύζι, πατάτες
και άλλα δημητριακά
σε ποικιλία αλλά με μέτρο στην καθημερινή κατανάλωση,
τουλάχιστον όμως δύο φορές την εβδομάδα
ψάρια, πλούσια σε λιπαρά, πουλερικά
και άπαχο κρέας
τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται, είναι συνήθως κρασί μαζί με το γεύμα
γαλακτοκομικά προϊόντα ιδίως γιαούρτι και τυρί